Amarantuski

amarantuski, ciastka z amarantusa
Sycące ciastki na dobry początek dnia lub jako zastrzyk energii przed treningiem. Wisienka – dziękuję za tę inspirację! Ciastki są przepyszne <3

Amarantus
+ bogaty w żelazo, magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe
+ źródło dobrze przyswajalnego białka
+ nie zawiera glutenu

Składniki:
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
½ szklanki wiórków kokosowych
8 łyżek mąki ryżowej
2 jajka
2 łyżki miodu rzepakowego
3 łyżki startej czekolady mlecznej (może być kakao)
4 łyżki sezamu
2 garści żurawiny
2 garści słupków migdałów
100 ml wody

1. Amarantus, wiórki kokosowe, mąkę, sezam, czekoladę, migdały i żurawinę mieszamy razem w dużej misce.
2. Następnie dodajemy jajka i rozpuszczony w wodzie miód. Dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy wodę.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Z masy formujemy kulki (z ok. 2 łyżek masy), delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze.
6. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C, włączamy termoobieg i pieczemy ciastka jeszcze 10 min. Dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *