Babeczki bezglutenowe z jagodami

babeczki bezglutenowe z jagodami
Pieczenie babeczek jest tak dziecinnie proste, że na pewno zadomowi w mojej kuchni na stałe. Często łapie mnie chęć na coś słodkiego, a domowe babeczki są idealną alternatywą dla kupnych słodyczy, które jak wiemy, nie są do końca zdrowe. Polecam wszystkim leniwym bądź tym, którzy nie wierzą w swoje kulinarne umiejętności. Naprawdę nie ma nic prostszego! Zapraszam Was również po przepis na czekoladowe babeczki, który znajdziecie w poście Muffinki bez glutenu.

Mąka ryżowa:
+ nie zawiera glutenu
+ jest polecana wszystkim alergikom
+ zawiera spore ilości potasu, magnezu i fosforu, a także w mniejszych ilościach: żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B

Składniki:
1 jajko
½ szklanki mleka (ja użyłam bez laktozy)
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
ok. 1 łyżeczka startej skórki z limonki (bądź z cytryny)
½ szklanki jagód (ja dodałam babciowych jagód w „sosie własnym”)
Kruszonka: 2 łyżki cukru, 1 i ½ łyżeczki mąki ryżowej, 1 łyżeczka oleju rzepakowego

1. Na początku w małej miseczce przygotowujemy kruszonkę:
• Mieszamy mąkę z cukrem, a następnie dodajemy olej
• Mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie przypominała piasek
2. W niedużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny. Jeśli używamy świeżych owoców możemy je również dodać.
3. W drugiej niedużej misce roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy pozostałe składniki: mleko i olej. Mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie dodajemy suche składniki.
4. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
5. Przygotowujemy 8 foremek na babeczki i wylewamy do nich ciasto, aby zapełnić 2/3 pojemności. Jeśli używamy dżemu bądź jagód w zalewie nakładamy owoce. Posypujemy nasze babeczki przygotowaną kruszonką.
6. Pieczemy ok. 18 minut. Najlepiej po 15 minutach obserwować babeczki i wyłączyć piekarnik, gdy będą rumiane. Zanim wyjmiemy babeczki z piekarnika zostawiamy je na ok. 5 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami.

babeczki bezglutenowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *