Babeczki z migdałami, gruszką i czekoladą (bez glutenu)

babeczki z gruszką i migdałami
Kolejna modyfikacja babeczek bananowo-orzechowych. Tym razem dodałam gruszkę i migdały. Z powodu braków magazynowych, zamieniłam również sodę na proszek do pieczenia. Jaka jest między nimi różnica?

Soda oczyszczona
+ zawiera tylko i wyłącznie wodorowęglan sodu, więc musimy przepis czymś zakwasić, aby ciasto nam urosło
+ ciasto z dodatkiem sody pieczemy od razu po przygotowaniu (szybka reakcja)
+ reakcje z udziałem sody zachodzą w wysokich temperaturach (min. 200°C)
+ jest zdrowsza niż proszek do pieczenia, ale nadaje czasami gorzki posmak

Proszek do pieczenia
+ zawiera wodorowęglan sodu, regulatory kwasowości (nie musimy ciasta zakwaszać!) i mąkę ziemniaczaną
+ reakcje z udziałem proszku zachodzą w niższych temperaturach (min. 160°C)

Proporcje: 1 łyżeczka sody oczyszczonej = 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki (na 10 babeczek):
1 banan
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego
garść pokruszonej czekolady mlecznej
garść migdałów słupków
½ pokrojonej w kostkę gruszki

1. Do siekacza/blendera wkładamy kolejno:
• pokrojonego na kawałki banana,
• proszek do pieczenia,
• cukier waniliowy
• jajko
• miód
• masło orzechowe
2. Całość miksujemy/blendujemy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Następnie do masy dodajemy migdały oraz kawałki gruszki i całość dokładnie mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
5. Do 10 foremek na muffinki rozlewamy po równo naszą masę, a na samym końcu posypujemy babeczki pokruszoną czekoladą i migdałami.

babeczki z gruszką i migdałami2
6. Przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
7. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, aby temperatura powoli spadała. Po 5 minutach wyjmujemy babeczki z piekarnika.

babeczki z gruszką i migdałami3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *