Babeczki z migdałami i czekoladą (bez glutenu)

babeczki bez glutenu z migdałami i czekoladą
Bardzo podobne babeczki do Muffinków bez glutenu. Jednak próbowałam delikatnie zmodyfikować poprzedni przepis, aby babeczki nie były aż tak słodkie. Dodatek migdałów bardzo dobrze się sprawdził. Moje kochane Spin girls pałaszowały ze smakiem <3

Składniki (na 10 babeczek):
1 banan
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki miodu
½ szklanki masła orzechowego
garść pokruszonej czekolady mlecznej
garść migdałów słupków

1. Do siekacza/blendera wkładamy kolejno:
• pokrojonego na kawałki banana,
• sodę oczyszczoną,
• szczyptę soli,
• cukier waniliowy
• jajko
• miód
• masło orzechowe
2. Całość miksujemy/blendujemy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Następnie do masy dodajemy migdały i całość dokładnie mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
5. Do 10 foremek na muffinki rozlewamy po równo naszą masę, a na samym końcu posypujemy babeczki pokruszoną czekoladą.
6. Przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
7. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, aby temperatura powoli spadała. Po 5 minutach wyjmujemy babeczki z piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *