Batoniki owsiane z morelami

batoniki owsiane z migałami
Idealny deser do pracy, szkoły, a także przed każdym treningiem. Smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu.

Suszone morele:
+ odkwaszają nasz organizm,
+ zawierają bardzo dużo żelaza, witamin z grupy B oraz witaminę C (zapobiegają anemii)
+ zawierają bardzo dużo potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek
+ zawierają ogromne pokłady beta-karotenu, który dba o naszą skórę oraz oczy (wystarczą 3 suszone morele dziennie!)

Składniki:
– 100 g moreli
– ok. 200 g płatków owsianych błyskawicznych
– ok. 100 g masła
– pół szklanki cukru trzcinowego
– łyżka syropu z karobu (ale może być również inny)
– 1 łyżeczka imbiru

1. Nastawiamy piekarnik na 190°C.
2. Morele drobno siekamy.

morele
3. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier i syrop. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy imbir i ponownie dokładnie mieszamy.
4. Do słodkiej masy dodajemy morele i płatki owsiane. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na foremkę (19,5 cm x 19,5 cm). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
5. Po wyjęciu masę kroimy w prostokąty/kwadraty i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej po ostudzeniu odstawić batoniki do lodówki, aby wszystko się razem skleiło.

batony owsiane z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *