Batony owsiano-owocowe

Moja kuchenna biblioteczka wzbogaciła się ostatnio o kilka nowych pozycji książkowych. Jedna z nich to „Fit słodkości” Kingi Paruzel. Znajdziecie w niej szybkie i bardzo proste słodkie przepisy na bazie zdrowych składników.

Aby zachęcić Was do sięgnięcia po tę książkę chciałabym Wam przedstawić jeden z jej przepisów, który wypróbowałam. Na początku pomyślałam, że to po prostu zwykły przepis na batoniki owsiane, ale to w jaki sposób suche składniki zostały sklejone ze sobą nadaje im niepowtarzalny smak :) Przekonajcie się sami.

Składniki:

suche:
1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
¾ szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów (100 g)
½ szklanki suszonej żurawiny
½ łyżeczka soli
2 łyżki nasion konopi
2 łyżki nasion chia (albo siemię lniane)

mokre
3 – 4 łyżki syropu klonowego (ja użyłam karobowego)
½ szklanki suszonych moreli
½ szklanki suszonych daktyli
½ szklanki masła orzechowego (ok. 3 łyżki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja użyłam ziarenek z ½ laski wanilii)

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
2. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5-10 min. Obserwujemy cały czas piekarnik, aby płatki i wiórki się nie przypaliły.
3. W międzyczasie daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut.
4. W malakserze siekamy migdały.
5. Następnie migdały, żurawinę, sól, konopie, chia oraz uprażone płatki i wiórki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
6. W malakserze umieszczamy daktyle oraz morele (lekko odsączone), masło orzechowe, wanilię i syrop. Dokładnie miksujemy na gładką masę. (Masa jest bardzo gęsta, więc nie próbujcie jej blendować).
7. Na końcu przygotowaną masę przenosimy do suchych składników w misce i dokładnie mieszamy. Jest to dosyć trudne, bo masa jest bardzo gęsta.
8. Przygotowaną mieszankę przekładamy na brytfankę o wymiarach 20 x 20 (25) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Całość bardzo mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie możemy kroić na dowolne kształty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *