Bezglutenowe babeczki na słono

babeczki na słono
Na imprezę, kolację, do pracy na lunch. Szybkie i niezwykle proste babeczki! Możecie do nich „wrzucić” wszystko, na co tylko macie ochotę. Bazę stanowią 3 jajka i 3 łyżki mąki. Pozostałe składniki to już Wasza inicjatywa. U mnie z cukinią, botwinką, szczypiorkiem i kozim serem. :)

Składniki:
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała cukinia
1 pęczek botwinki
1 mały szczypiorek
2 plasterki koziego sera
sól, pieprz
Opcjonalnie: jogurtowy sos ziołowo-czosnkowy do podania

1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Botwinkę oraz szczypiorek kroimy drobno, dodajemy do cukinii i mieszamy.
3. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy całość na najniższych obrotach miksera. Dodajemy porcjami mąkę cały czas mieszając.
6. Odsączamy warzywa i dodajemy do ciasta. Kruszymy ser i dodajemy do całości. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
7. Masę wylewamy do foremek. Babeczki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *