Biszkopt z pieczarkami i cebulą

omlet z pieczarkami i cebulą

Śniadanie z „popizzowych resztek” – biszkopt z mąki orkiszowej z pieczarkami, cebulą i rozmarynem:) A do tego pyszna cytrynowa oliwa z oliwek :)

Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej
2 garści pokrojonych drobno pieczarek
½ poszatkowanej cebuli
sól
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebulę.
2. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy, dodajemy świeży rozmaryn (rozetrzyjmy go w rękach przed wrzuceniem na patelnię), mieszamy i dusimy na małym ogniu ok 10-15 min.
3. Przygotowujemy ciasto:
• Oddzielamy żółtka od białek.
• Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
• Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy całość.
• Na końcu dodajemy mąkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
4. Gotowe, uduszone pieczarki zalewamy ciastem. Smażymy na małym ogniu aż ciasto się całkowicie zetnie. Następnie zwiększamy delikatnie ogień, aby omlet się zarumienił.
5. Przekładamy omlet na drugą stronę i ponownie zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut, aby mieć pewność, że ciasto nie będzie w środku surowe. Na końcu zwiększamy ogień, aby zarumienić spód.
6. Omlet podajemy ze świeżym rozmarynem i oliwą. Polecam cytrynową:)

oliwa cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *