Brokułowa w nowym wydaniu

Brokułowa zupa
Kontynuując moją przygodę z „Jaglanym detoksem” przyrządziłam zupę krem z brokułów. Jest dużo bardziej winna w smaku za sprawą cytryny i jabłka od poprzedniego przepisu na brokułową z migdałami. Ciekawy smak, warto spróbować:)
Przyznam Wam się, że testowanie przepisów to tylko wprawka do zaplanowanego już jaglanego detoksu 7-dniowego. Oczywiście zabieram się za niego po świętach;) Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać. Szczególnie, że mam już jednego kompana do tej diety. We dwoje zawsze raźniej! :)

Składniki:
2 brokuły
1 jabłko
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

1. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i dusimy na nim cebulę oraz czosnek wraz z curry oraz kurkumą.
3. Myjemy brokuły i rozdzielamy na różyczki, a jabłko obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
4. Do garnka wrzucamy większość różyczek brokułu (zostawiamy jak najmniejsze różyczki) i całe jabłko. Warzywa zalewamy wodą do ¾ wysokości brokułu. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy kaszę jaglaną i całość blendujemy.
5. Do kremu dodajemy pozostałe różyczki brokuła, skórkę cytryny, tymianek i rozmaryn. Gotujemy aż brokuł będzie miękki.
6. Podajemy z płatkami migdałów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *