„Budyń” jaglany

deser jaglany

Poniższy deser jaglany to idealna słodycz dla osób, które nie tolerują mleka, a uwielbiają budyń! Jest bardzo zdrowy, a dzięki kaszy jaglanej rozgrzewa brzuszek w chłodniejsze dni. Dla mnie to strzał w dziesiątkę, a jego przygotowanie trwa zaledwie parę chwil :)

Składniki:
100 g kaszy jaglanej
6-8 daktyli lub 1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 żółty banan
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
5 łyżek wiórków kokosowych

  1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodajemy daktyle (miód), kakao, banana pokrojonego na kawałki, cynamon i masło orzechowe. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  3. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do masy. Jeszcze raz blendujemy.
  4. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy nasz deser łyżką.
  5. Podajemy w przezroczystych słoiczkach posypany wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *