Chińska zupa rybna Babi

chińska zupa rybna

Przepis na tę zupę dostałam od Babi, która dyktowała mi go na „babskim” nad kuflem grzańca. Do tej pory myślałam, że zupa Dahl jest najszybszą zupą świata, ale ta zupa rybna przebija wszystko :) Jest delikatna w smaku i rozgrzewająca jak nasz rodzimy rosół. Oczywiście poziom ostrości regulujemy sobie sami ilością przypraw. Na koniec dodam, że M., który jest wybrednym testerem moich eksperymentów kulinarnych, pozbywał się na końcu jedzenia łyżki i wypijał resztę zupy bezpośrednio z miseczki, a to baardzo dobry znak :) Spróbujcie sami ;)

Składniki:
ok. 300 g białej ryby (najlepiej filet bez ości)
2 litry bulionu warzywnego
1 opakowanie świeżego szpinaku baby (300 g)
1 opakowanie makaronu z fasoli mung (100 g) bądź innego chińskiego makaronu w 5 minut :)
olej sezamowy
sos sojowy (min. 2 łyżki)
opcjonalnie 1 papryczka chilli
ok. 5 cm świeżego imbiru
sól, pieprz, chilli

  1. Rybę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miseczki i dodajemy olej sezamowy, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. Obieramy imbir i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Papryczkę oczyszczamy z ziaren (zostawiamy kilka, kilkanaście, w zależności jak ostrą zupę chcemy zrobić) i kroimy na plasterki.
  4. Do gorącego bulionu dodajemy rybę, imbir, papryczkę chilli i sos sojowy.
  5. Po 5 minutach do zupy wrzucamy umyty szpinak i makaron. Mieszamy.
  6. Po kolejnych 5 minutach próbujemy i doprawiamy do smaku chilli (ja dodałam 1/4 małej łyżeczki), solą, pieprzem. To jest też dobry moment, aby ewentualnie dodać większą ilość sosu sojowego. I to już koniec, proste prawda?:) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *