Ciasto z jagodami

ciasto z jagodami
Sezon na truskawki bardzo szybko minął i niestety nie udało mi się zrealizować tylu przepisów z ich udziałem ile bym chciała. Ale korzystając z okazji, że sezon na jagody trwa w najlepsze postanowiłam je dodać do niedzielnych naleśników. Taki był pierwotny plan, który ewoluował w ciasto z jagodami. W czasie deszczu dzieci się nudzą? :) Jeszcze bardziej nie wiedziałam, co ze sobą zrobić czekając na ten deszcz. Ciasto powstało, a burza przeszła obok:) Widać burza jak kobieta, szybko zmienia zdanie;)

Mało tego, ciasto też ewoluowało z wersji A do wersji B. Jako, że bardzo ładnie urosło, proporcje owoce-ciasto zostały zaburzone i postanowiłam dodać warstwę kremu z owocami, aby uzyskać na powrót oczekiwany balans:)

Którą wersję Wy wybierzecie? A może dodacie inne owoce? Ja strasznie żałuję, że już nie będą to truskawki…

Składniki:
4 jajka
½ szklanki cukru brązowego
1 cukier waniliowy
½ szklanki oleju rzepakowego
1 ½ szklanki mąki tortowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
jagody – jak się okazuje im więcej tym lepiej:) ja zużyłam (łącznie z kremem) 250 g

1. Cukier brązowy i waniliowy miksujemy z jajkami.
2. Gdy uzyskamy gładką konsystencję, dodajemy partiami olej, cały czas miksując.
3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do miksującego się ciasta.
4. Nastawiamy piekarnik na 160°C.
5. Tortownicę (22 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
6. Przelewamy ciasto do tortownicy i na wierzchu układamy owoce delikatnie dociskając je do ciasta.
7. Wkładamy ciasto do piekarnika na 65 min.
8. Gdy minie 65 minut wyłączamy piekarnik i tylko delikatnie uchylamy drzwiczki. Czekamy 15 min i otwieramy drzwiczki szerzej wciąż zostawiając w środku ciasto na kolejne 15 min. Dzięki temu ciasto nie nam powinno opaść.

ciasto z jagodami

Gdy ciasto ostygnie możemy przełożyć je kremem. Ja przygotowałam bardzo prosty krem z ricotty:

300 g serka ricotta
1 opakowanie cukru waniliowego
jagody

Ricottę trzepaczką łączymy z cukrem waniliowym, aż uzyskamy kremową masę o konsystencji bitej śmietany. Połowę masy rozsmarowujemy na spodzie ciasta. Następnie rozkładamy warstwę owoców i na wierzch kładziemy kolejną warstwę kremu. Przykrywamy górną częścią ciasta delikatnie dociskając – tak, aby krem nie wypłynął za bardzo po bokach. Odstawiamy do lodówki, aby warstwy się połączyły.

ciasto z jagodami z serem ricotta

A jak przeciąć ciasto za pomocą nitki?
1. Nożem robimy niewielkie nacięcie pod linią owoców po obwodzie ciasta.
2. Następnie wkładamy nitkę w to nacięcie, tak jakbyśmy chcieli przewiązać ciasto i zrobić z przodu kokardkę. Gdy już oba końce nitki mamy przed sobą, łapiemy prawy koniec nitki lewą ręką i lewy koniec nitki prawą ręką, aby skrzyżować ręce i ciągniemy, aż ciasto nam się przetnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *