Ciasto z kaszą manną i masłem orzechowym

ciasto z kaszą manną i masłem orzechowym

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny mało słodki (choć nie wygląda) deser. Idealna słodycz przed treningiem. Pyszna, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu – ciasto nie wymaga pieczenia! :) Dajcie się namówić! A kto zrobił – czekam na komentarz!:)

Składniki:
– biszkopty
– 700 ml mleka (ja użyłam bez laktozy)
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 łyżki białego cukru
– szklanka kaszy manny
– 2 łyżki masła
– 200 g serka mascarpone
– 3 czubate łyżki masła orzechowego
– gorzka czekolada
– 4 łyżki mleka bez laktozy do przygotowania polewy

1. Na spodzie tortownicy wykładamy biszkopty.
2. W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego cukier waniliowy, cukier biały i masło. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy (najlepiej przez sitko, aby nie było grudek) kaszę mannę, cały czas mieszając.
3. Na biszkopty wykładamy gorącą kaszę mannę. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Serek mascarpone łączymy z masłem orzechowym. Mieszamy, aż powstanie jednolita, kremowa masa.
5. Wykładamy krem orzechowy na przestudzoną (ciepłą, lecz nie gorącą) masę z kaszy manny.
6. W metalowym garnuszku podgrzewamy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy w nim połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
7. Gorącą polewę nakładamy i rozsmarowujemy delikatnie łyżką na wierzchu ciasta.
8. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

A kolejnego dnia czeka nas niebo w gębie!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *