Czarny makaron z pieczarkami i szpinakiem

czarny makaron z pieczarkami i szpinakiem
Kolejny szybki przepis na makaron z magazynu PYSZNE. Delikatnie go zmodyfikowałam, dodając czarny makaron wstążki zamiast zwykłego. Uważam, że idealnie komponuje się ze śmietanowym sosem na bazie bulionu i kremówki. Spróbujcie i przekonajcie się sami. 20 minut i gotowe :)

gazeta_pyszne_2

Składniki:
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa z oliwek
250 g pieczarek
150 g świeżego szpinaku baby
sól i pieprz
200 ml bulionu warzywnego
ok. 75 ml kremówki
1 łyżka mąki orkiszowej
200 g czarnego makaronu wstążki

1. Czosnek obieramy i rozgniatamy trzonkiem noża, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę
3. Szklimy cebulę oraz czosnek na oliwie z oliwek.
4. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy solą, mieszamy i przez ok. 5 min dusimy pod przykryciem.
5. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
6. Pieczarki doprawiamy pieprzem i redukujemy sos. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę zasmażamy.
7. Dodajemy bulion i kremówkę. Mieszamy wszystko razem, a gdy sos zacznie się gotować dodajemy umyty szpinak.

sos_pieczarki_szpinak
8. Przygotowany sos łączymy z ugotowanym makaronem przed podaniem.

czarny makaron z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *