Czekoladowe pierniczki

czekoladowe_pierniczki
Zapraszam na kolejny świąteczny przepis:) Czekoladowe pierniczki przecudnie prezentują się udekorowane białym lukrem! I równie dobrze smakują ;)

Składniki:
1/3 tabliczki czekolady
6 łyżek miodu wielokwiatowego
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z miodem i cukrem pudrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
2. Do letniej masy czekoladowej dodajemy jajko i dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Następnie w innym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Dokładnie mieszamy.
4. Do masy czekoladowej dodajemy mąkę porcjami po 2 łyżki i mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste i mieszanie stanie się praktycznie niemożliwe, wsypujemy pozostałą część mąki i ręcznie wygniatamy ciasto, aż będzie całkowicie odchodziło od ręki i będzie jedną spójną masą.
5. Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy każdą część na grubość ok. 0,5 mm. Oczywiście stolnicę oraz wierzch ciasta posypujemy mąką.
6. Wycinamy foremkami świąteczne kształty w cieście i wykładamy je na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
7. Każdą partię ciastek pieczemy oddzielnie przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pamiętajcie, że gdy już ozdobicie Wasze pierniczki, włóżcie je do zamykanego pojemnika ze skórką od jabłka bądź chleba. Dzięki temu szybciej zmiękną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *