Dahl czyli indyjska zupa z soczewicy

dahl zupa z soczewicy
Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory. Jej gotowanie to czysta przyjemność. Jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia, a w kuchni długo unosi się zapach indyjskich przypraw. Dla mnie jest to zupa numer jeden na jesienno-zimowe dni. A że do wiosny jeszcze daleko zachęcam Was do wypróbowania przed końcem sezonu ;)

Składniki:
25 g masła
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
1 płaska łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki przyprawy chilli w proszku (jeśli nie przepadacie za zbyt pikantnymi daniami proponuję zmniejszyć o połowę ilość tej przyprawy)
1 płaska łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
500 ml bulionu warzywnego
2 puszki pomidorów w gęstym sosie pomidorowym (800 g)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku

1. Przygotowujemy bulion warzywny z 500 ml wody.
2. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem, cebulę siekamy.
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek oraz cebulę. Dusimy na małym ogniu aż cebula będzie szklista.
4. Dodajemy przyprawy: garam masalę, chilli, kmin i kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
5. Soczewicę płuczemy kilka razy w wodzie.
6. Do przyprawionej cebuli z czosnkiem dodajemy: bulion warzywny, pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą, soczewicę, mleko kokosowe i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut aż soczewica będzie miękka. Dodajemy sól do smaku.

zupa z soczewicy dahl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *