Frytki z polenty

frytki z polenty
Dzisiaj na obiad przygotowałam frytki z polenty – idealne na „obiad pokacowy”:) Wtedy zawsze marzy nam się coś niezdrowego, np. kebab czy fryty z Maka:) Uwierzcie mi, że Wasze kubki smakowe dadzą się oszukać:)

A czym właściwie jest polenta?
Jest to po prostu kaszka kukurydziana, którą przygotowuje się identycznie jak kaszę mannę. Następnie rozsmarowujemy polentę na blacie/blaszce do ciasta/desce do krojenia, czekamy aż wystygnie, kroimy na kawałki i smażymy z dwóch stron na tłuszczu.

Polenta:
+ nie zawiera glutenu
+ jest bogata w potas i magnez
+ zawiera spore ilości błonnika i jest lekkostrawna

Składniki:
½ szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)
250 ml wody
czarnuszka, chilli, sól (lub inne przyprawy, np. rozmaryn, tymianek)
oliwa z oliwek

1. W rondelku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy powoli kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając (najwygodniej trzepaczką, ponieważ unikniemy tworzenia się grudek). Mieszamy polentę ok. 5 minut.
2. Następnie dodajemy czarnuszkę i chilli. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą.
3. Przekładamy polentę na blaszkę/blat/deskę i rozsmarowujemy na grubość ok 1 – 1,5 cm. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Gdy polenta się schłodzi tniemy ją na kawałki wielkości frytek.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy polentowe frytki z dwóch stron na rumiany kolor.
6. Podajemy z ketchupem lub innym dipem. Oczywiście pałaszujemy póki ciepłe! :)

frytki z polenty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *