Homemade Snickers

snickers

Czasami mam taką ochotę na batona, że nawet kawałek najlepszego ciasta pod słońcem nie jest w stanie zastąpić małego, niezdrowego, wysokokalorycznego batonika. Niestety… Ale na całe szczęście znalazłam rozwiązanie :)

Składniki:
½ słoiczka gładkiego masła orzechowego
½ słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzechów
ok. 6 łyżek miodu akacjowego (lub innego jasnego)
3 garści płatków kukurydzianych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 garść słupków migdałów
kawałek masła

1. Foremkę (ok. 20 x 20 x 5 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy po połowie każdej z tabliczek, dokładnie mieszamy i wylewamy równomiernie do foremki. Odstawiamy na balkon, aby czekolada zastygła.
3. Na małym ogniu w garnku mieszamy masło orzechowe z miodem. Dodajemy taką ilość miodu, aby słodkość masy przypadła do gustu naszym kubkom smakowym Mieszamy dosłownie 2 minutki, aż miód połączy się z masłem. Wyłączamy gaz, dodajemy płatki kukurydziane i ponownie mieszamy. Wykładamy letnią masę na pierwszą warstwę czekolady. Odstawiamy ponownie foremkę na balkon, aby całość przestygła.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą czekoladę i wylewamy na przestudzoną masę orzechową. Posypujemy po wierzchu migdałami i ponownie odstawiamy do chłodnego miejsca. Po 30 minutach możemy pałaszować:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *