„Jaglany detoks” przedstawia: kasza jaglana z pieczonym burakiem

kasza jaglana z pieczonym burakiem

Coś czuję, że ta książka będzie moim hitem 2016. Dwa pierwsze przepisy i totalny obłęd! Nie wspomnę o wspaniałym wstępie i całej idei. „Jaglany detoks” moi drodzy to must have każdego freaka zdrowego odżywiania. Nic tylko czerpać i wracać do tych mądrych słów oraz wspaniałych przepisów.
Na pierwszy rzut dzielę się z Wami przepisem na kaszę jaglaną z pieczonym burakiem i jabłkiem. Niesamowite połączenie smaków. Mam nadzieję, że ten przepis przekona Was do zakupu tej książki! Wspierajmy polskich autorów :)

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (50 g kaszy suchej)
1 średniej wielkości burak (albo 2 mniejsze – szybciej Wam się upieką)
1 jabłko
pestki dyni
6 łyżek oliwy
sok z ½ cytryny + plaster cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu

1. Na pierwszy rzut idzie nasz burak, którego dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nastawionego na ok. 180°C. Pieczemy ok. 1h. Oczywiście czas zależy od wielkości buraka, więc po 30 min zacznijcie widelcem kontrolować jego miękkość :)
2. Gdy burak się upiecze, obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę.
3. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda i również kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z plastra cytryny.
4. Łączymy ze sobą składniki na sos: oliwę, sok z ½ cytryny oraz miód. Dokładnie mieszamy.
5. W miseczce łączymy kaszę jaglaną z burakiem, jabłkiem, pestkami dyni oraz naszym sosem. Mieszamy i gotowe.

Polecam przygotować tę sałatkę dzień wcześniej, aby przegryzła się w lodówce. Po prostu obłęd! :)
Kto się skusi na książkę? Ręka w górę! ;)

Ps: przepis polecam osobom na diecie antyhistaminowej :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *