Karob czy kakao?

karob
Przyznam szczerze, że jak dotąd zastosowałam karob tylko raz, w przepisie na ciasteczka amarantusowe. Nie miałam pod ręką żadnego innego syropu i postanowiłam wypróbować specyfik, który otrzymałam od mamy M. – syrop karobowy z Grecji. Okazało się, że syrop jest pysznie czekoladowo słodki i oprócz tego, że świetnie skleja ciasteczka, nadaje im wyjątkowy smak. Zaczęłam czytać i szperać, aby uzyskać więcej informacji o karobie. Wiele stron wychwala go jako świetną alternatywę dla kakao, szczególnie dla tych, którzy nie tolerują tego smakołyku. Ja jednak postanowiłam najpierw spojrzeć na właściwości odżywcze kakao i karobu. Czy faktycznie karob jest lepszy od kakao? Spójrzcie na poniższą tabelkę.

Karob wartości odżywcze
Okazuje się, że kakao zawiera zdecydowanie więcej potasu, magnezu i żelaza, a także sporą dawkę kofeiny i teobrominy, której działania jest zbliżone do kofeiny. Dzięki temu warto sięgać po kakaowe przekąski wtedy, gdy potrzebujemy dodatkowej porcji energii, szczególnie przed treningiem. Kakao doda nam siły i równocześnie uzupełni brakujące mikroelementy. Natomiast karob to świetne źródło wapnia oraz potasu, choć wciąż jest go o połowę mniej niż w kakao. Ponadto, w przeciwieństwie do kakao, karob nie zawiera kofeiny i teobrominy. Stąd polecany jest jako zamiennik kakao dla osób z nadciśnieniem oraz dla tych, którzy z innych powodów powinni unikać w swojej diecie produktów z kofeiną (kawa, herbata). Kiedy jeszcze warto sięgnąć po karob? Wybierz karob jeśli cierpisz na alergie pokarmowe. Kakao może również być na liście Twoich alergenów, a karob jest idealnym, hipoalergicznym zamiennikiem. Dodam również, choć nie ma tej informacji w powyższej tabelce, że karob jest bardzo dobrym źródłem D-chiro-inozytolu. Niestety nie udało mi się znaleźć konkretnych danych. O D-chiro-inozytol ciężko w diecie, a na pewno powinny go uzupełniać kobiety cierpiące na PCOS (Zespół Policystycznych Jajników). Więcej o działaniu inozytoli w PCOS poczytajcie tutaj.

Jak widzicie nie zawsze karob jest lepszą alternatywą dla kakao. Jeśli Wasze ciśnienie jest niskie, nie macie alergii pokarmowej bądź PCOS kakao będzie Waszym sprzymierzeńcem. W pozostałych przypadkach warto rozważyć zakup karobu.

Na koniec jeszcze ciekawostka, o której zapewne słyszeliście. Kakao jest bardzo niebezpieczne dla zwierząt. Dlaczego? Teobromina, zawarta w kakao (patrz tabelka), jest substancją toksyczną dla naszych domowych zwierzaków. Warto pamiętać, że dawka 150 mg/kg masy ciała naszego zwierzaka może być dla niego toksyczna. Zatem jeśli macie w domu małego przyjaciela, chowajcie przed nim wszelkie czekoladowe słodycze :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *