Kasza jaglana z paprykowym pesto

kasza jaglana z paprykowym pesto

Kontynuując moją przygodę z „Jaglanym detoksem” Marka Zaremby przygotowałam kolejną potrawę wg jego przepisu. Jednak najpierw pochylmy się chwilkę nad królową książki – kaszą jaglaną.

Kasza jaglana – kilka ważnych faktów:
+ nie zawiera glutenu,
+ odkwasza i „ociepla” nasz organizm,
+ im bardziej żółta, tym więcej w niej karotenu, im jaśniejsza – tym więcej w niej węglowodanów,
+ polecana w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek, a także przy wyziębieniu organizmu,
+ ma właściwości detoksykacyjne – usuwa złogi, toksyny, metale ciężkie, a tym samym przywraca drożność jelit, ułatwia metabolizm i przenikanie do organizmu substancji aktywnych z pożywienia,
+ wspomaga odchudzanie,
+ usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu, dzięki czemu bakterie (wywołujące np. choroby górnych dróg oddechowych) nie mają dobrych warunków do rozwoju,
+ polecana w leczeniu grzybic typu kandydoza,
+ zawiera spore ilości żelaza, magnezu, potasu oraz krzemu, a także łatwo przyswajalne białko.

Jak przyrządzić kaszę?
Na początku dokładnie płuczemy kaszę zimną wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Gdy woda jest już klarowna, zalewamy kaszę świeżą wodą w proporcjach 2:1 (woda: kasza). Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, a następnie przykrywamy i stawiamy na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę przez 10 min. Owijamy garnek w ścierkę i koc. Odstawiamy na 15 min, aby kasza „doszła” w cieple.

Z ½ szklanki kaszy jaglanej wychodzą 2 szklanki ugotowanej kaszy.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
1 papryka
12 orzechów pekan
5 listków bazylii bądź gałązek oregano
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
1 gałązka rozmarynu
sól
oliwa z oliwek
opcjonalnie kozi ser do podania :)

1. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z ziaren i pieczemy w piekarniku nastawionym na 170°C (z termoobiegiem) do momentu aż skórka zacznie się robić czarna. Następnie przekładamy paprykę do miseczki i zostawiamy pod przykryciem na 15 min.
2. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i smażymy z obu stron.
3. Paprykę obieramy ze skórki i przenosimy do siekacza. Dodajemy orzechy, bazylię (bądź oregano), sok z cytryny, rozmaryn, czosnek i szczyptę soli. Siekamy aż uzyskamy gładką masę.

paprykowe pesto
4. Pesto paprykowe łączymy z kaszą i dokładnie mieszamy. Podajemy z upieczoną papryką i pomidorkami koktajlowymi. Pysznie sprawdza się również kozi ser :) Polecam!

Danie polecam osobom na diecie antyhistaminowej :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *