Kasza jęczmienna z pieczarkami

kasza z pieczarkami
Po dwóch tygodniach ciszy wracam do Was z nowym przepisem! Mam nadzieję, że się zbytnio nie gniewacie.. Ja obiecuję, że kolejne posty będą warte Waszego przebaczenia :> Ale, ale… wracając do przepisu…

Niby zwykły, prosty przepis, ale dla mnie kojarzy się z tatą, który to doradził dodać do sosu „Fix do gulaszu” oraz z ulubioną knajpą na zakopiańskich Krupówkach: Dobra Kasza Nasza. Kto był ten wie! A kto nie był, ten musi koniecznie nadrobić przy kolejnej wizycie w polskich górach. Czekając na Waszą kaszę możecie zabić czas czytając księgę gości, słuchając Grechuty.. Ale znów wracając do mojego przepisu… prostego, szybkiego i smacznego ;) Może dziś autorce już podziękujemy za słowo wstępu i zapraszam do zapoznania się ze składnikami. Oto one…

Składniki:
– kilka grzybów suszonych
– oliwa z oliwek
– 1 duża cebula
– 3-5 ząbków czosnku (wedle uznania)
– ok. 250 g pieczarek
– pół łyżeczki przyprawy „Fix do gulaszu”
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku.
– 100 g (1 woreczek) kaszy jęczmiennej

1. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (ok. 100 – 150 ml) i odstawiamy na kilka godzin.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
3. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dusimy, aż cebula będzie szklista.
4. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy wedle upodobania: drobniej lub w szersze plasterki. Sukcesywnie dodajemy pieczarki do sosu, lekko solimy, mieszamy i dusimy.
5. Wstawiamy kaszę.
6. Gdy już pieczarki się podduszą i będą miękkie, dodajemy przyprawy: Fix do Gulaszu, paprykę oraz pieprz i całość mieszamy.
7. Na końcu wlewamy wywar z grzybów suszonych do sosu, a grzyby suszone kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do całości. Włączamy mocniejszy ogień i redukujemy sos, aż zacznie gęstnieć.
7. Łączymy kaszę z sosem, chwilę smażymy i podajemy.
Jeśli rozdzielimy całość na dwa obiady to na drugi dzień kaszę, zamiast podgrzewać na patelni, możemy zapiec w piekarniku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *