Kieszonki z ciasta francuskiego

kieszonki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i pomidorami
Tym razem poszłam na totalną łatwiznę i po ciasto francuskie wybrałam się do Biedronki… Przyznaję się, że ciasto francuskie to wciąż dla mnie czarna magia. Mam nadzieję, że wybaczycie, a ja obiecuję, że niebawem podejmę się próby jego upieczenia :)
Wracając jednak do tematu, chciałabym Wam dzisiaj przedstawić fajny pomysł na przystawkę. Pomysł podpatrzony na wakacjach na Fuercie. Bardzo podobne nadzienie w cieście francusko-drożdżowym serwowała kuchnia w naszym hotelu. Słone ciasteczka były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu, a ja obiecałam sobie, że spróbuję je odtworzyć w domu. I chyba mi się to udało:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (160 g)
ok. 200 ml sosu pomidorowego
½ małej cebuli
kilka gałązek świeżego tymianku
sól do smaku
/oczywiście można dodać również inne zioła, przyprawy, czosnek…/

Przygotowanie jest bardzo proste:
1. Odsączamy tuńczyka i przekładamy do siekacza. Dodajemy pomidory, cebulę (kroję ją jeszcze na 4 mniejsze części), tymianek i sól. Całość siekamy na gładką masę, smakujemy i ewentualnie doprawiamy.
2. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
3. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na środku prostokąta nakładamy naszą masę i zamykamy dociskając brzegi (tak jak pierogi). Następnie widelcem odciskamy na brzegach wzorek. Nadziane kieszonki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

kieszonki z ciasta francuskiego z pomidorami i tuńczykiem
4. Nasze kieszonki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 min. Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto się lekko zarumieni.

kieszonki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *