Kluski kładzione z płatków owsianych

kluski kładzione z płatków owsianych
Kluski kładzione z płatków owsianych to idealny obiad dla osób na diecie lub prowadzących zdrowy tryb życia. Są bardzo lekkie i delikatne, ale równocześnie bardzo sycące i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Jest to również ciekawy pomysł na obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub gdy nie mamy czasu na gotowanie. Kluski można podać na szybko z masłem i cukrem w wersji na słodko, albo z masłem i parmezanem w wersji na słono. Sądzę jednak, że można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, podobnie jak makaron. Możemy również zmodyfikować przepis na ciasto dodając zieleninę: pietruszkę, koperek albo szpinak. Jednym słowem: dla każdego coś dobrego!

Dziś zachęcam do spróbowania mojej wersji z sosem pomidorowym, pietruszką i parmezanem. Kluski mają bardzo łagodny i delikaty smak, więc świetnie komponują się z ostrzejszym smakiem przecieru i parmezanu.

Składniki na kluski (dla 3-4 osób):
– 1 szklanka płatków owsianych górskich
– 1 szklanka mleka
– kawałek masła
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól

kluski kładzione z płatków owsianych

Składniki na sos:
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– przecier pomidorowy 500 ml
– przyprawy: bazylia, oregano, sól
– oliwa z oliwek do smażenia
– parmezan
– pietruszka

kluski kładzione z płatków owsianych

1. W rondelku gotujemy mleko z masłem (do wrzenia!).
2. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Nastawiamy mały ogień i co jakiś czas mieszamy, aż płatki zaczną się lepić – powstanie nam typowa owsianka na śniadanie. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy sos:
3. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie z oliwek. Dodajemy bazylię i oregano i dalej dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przecier pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i sól. Całość mieszamy i redukujemy, co jakiś czas mieszając.
4. Kroimy niewielką ilość pietruszki i ścieramy parmezan.
Wracamy do przygotowania klusków:
5. Nastawiamy lekko osoloną wodę.
6. Do owsianki dodajemy jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy szczyptą soli.

kluski kładzione z płatków owsianych

7. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy małe porcje klusków – albo z łyżki albo nakładamy większą ilość „ciasta” na pokrywkę i nożem zrzucamy mniejsze kawałki.
8. Kluski gotujemy bez przykrycia ok. 3 minuty, a następnie pod przykryciem ok. 2 min (zmniejszamy ogień!).

Podajemy z sosem, pietruszką i parmezanem! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *