Kotleciki z kaszy jaglanej

kotlety z kaszy jaglanej
Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni:) Ma bardzo neutralny smak, więc idealnie nadaje się do dań słodkich i słonych. Dzisiaj jako baza do zdrowych kotlecików.

Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 g szpinaku
1 jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
oliwa z oliwek
sól

1. Na początku dokładnie płuczemy kaszę zimną wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Gdy woda jest już klarowna, zalewamy kaszę świeżą wodą w proporcjach 2:1 (woda: kasza). Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, a następnie przykrywamy i stawiamy na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę przez 10 min. Owijamy garnek w ścierkę i koc. Odstawiamy na 15 min, aby kasza „doszła” w cieple.
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a dwa ząbki czosnku w plasterki.
3. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i czosnek, aż cebula będzie szklista. Dodajemy przyprawy: kmin rzymski i paprykę.
4. Dokładnie myjemy szpinak i drobno siekamy.
5. Szpinak dodajemy do cebuli, doprawiamy cebulą i dusimy, aż zmięknie, a woda odparuje. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
6. Następnie łączymy ze sobą szpinak, kaszę, jajko i płatki błyskawiczne. Dokładnie wszystko mieszamy.
7. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na oliwie z oliwek.

kotleciki z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *