Letni makaron z pomidorami

letni makaron z pomidorkami
Jakiś czas temu kupiliśmy z M. bardzo fajną książkę z przepisami „Smakując Toskanię” wydawnictwa Pascal. Jest to swego rodzaju powieść przepleciona przepisami z restauracji z różnych części Toskanii. Przyznam, że oprócz przejrzenia stron z przepisami nie zdążyłam się jeszcze w nią dokładnie wczytać, ale wygląda naprawdę obiecująco. A przepisy… palce lizać! Wiele jest super prostych jak dzisiejszy przepis na letni makaron z pomidorkami. Są również nieco trudniejsze, ale nie trzeba być kuchmistrzem, aby je wykonać. Ponadto większość składników jest łatwo dostępna. :)

Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych truskawkowych
300 g makaronu Barilla Nr 5
oliwa z oliwek
sól
parmezan
garść ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie, bazylia
pieprz
szczypta przyprawy Aglio Olio e Peperoncino
3 ząbki czosnku

1. Pomidorki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do durszlaka i solimy.
2. Wstawiamy wodę na makaron.
3. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki.
4. Jeśli używamy świeżych ziół to kroimy je drobno.

letni makaron z pomidorkami
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zioła, przyprawę włoską oraz czosnek. Dusimy na małym ogniu.

letni makaron z pomidorkami
6. Do odcedzonego makaronu dodajemy pomidorki oraz oliwę z przyprawami. Solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 5 min.
7. Makaron podajemy ze startym parmezanem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *