Lukier cytrynowy

lukier_pierniczki_3

Pisaki, kolorowe cukierki do zdobienia pierniczków można dostać w każdym sklepie. Ale nic nie zastąpi domowego cytrynowego lukru. Bez niego nie wyobrażam sobie świątecznego pierniczkowania:) Lukier sprawdzi się również do innych wypieków, np. baby wielkanocnej czy maślanych ciasteczek.

Składniki:
sok z ½ cytryny
około 8 łyżeczek cukru pudru (w zależności od ilości wyciśniętego soku)

Przygotowanie lukru zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Wystarczy do małej miseczki wycisnąć sok z ½ cytryny. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder (po 2 czubate łyżeczki) i mieszamy lukier trzepaczką. W zależności ile soku udało nam się wycisnąć, tyle cukru pudru będziemy potrzebować. Będzie to mniej więcej 8 czubatych łyżeczek.

A po przepis na tradycyjne pierniczki zapraszam tutaj: Pierniczki

lukier_pierniczki_2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *