M. gotuje: Spaghetti alla puttanesca

rozmaryn i tymianek puttanesca

Czas na kolejny mistrzowski przepis mojego M. :) Tym razem będzie to Spaghetti alla puttanesca. Tak, tak. Dobrze się domyślacie. Nazwa pochodzi od włoskiego puttana czyli w ocenzurowanym tłumaczeniu: kobieta wolnych obyczajów ;)

Pasta ta ma swoją krótką historię. Pierwsza legenda głosi, iż danie było na tyle proste, iż kobiety wolnych obyczajów nie tracąc zbyt wiele ze swego cennego czasu mogły szybko zaspokoić głód łącząc ze sobą kilka składników. Druga legenda głosi, iż pasta ta była przygotowywana przez te właśnie Panie dla swoich klientów, aby szybko powróciły ich siły witalne. W trzeciej historii sprawcą całego przepisu jest architekt Sandro Petti, który próbując ratować głodnych klientów w swojej restauracji przyrządził im danie ze składników, które ostały się w jego kuchni. I tak właśnie powstało Spaghetti alla puttanesca. Która historia jest prawdziwa? Tego nie wie nikt. Ale chwała za ten przepis, bo jest naprawdę wyjątkowy. Ilość składników można dowolnie modyfikować. Istnieje zresztą wiele odmian tej potrawy, różniących się nawet samymi składnikami. Jednak poniższa propozycja jest bardzo aromatyczna, dzięki dużej ilości ziół i naprawdę polecam Wam ją wypróbować.

Składniki:
– oliwa z oliwek
– 5 ząbków czosnku
– 70 g anchois
– ok. 15 – 20 czarnych oliwek
– ok. 10 – 15 kaparów
– 1 czerwona papryczka chilli albo szczypta przyprawy Aglio Olio e Peperoncino
– mała garść świeżego tymianku
– mała garść świeżego rozmarynu
– pomidory krojone w puszce
– makaron Spaghetti Barilla nr 5 („jedyny słuszny” jak to prawi M.;))

1. Na początku przygotowujemy poszczególne składniki:
– czosnek obieramy i 3 ząbki kroimy w plasterki, a 2 zostawiamy do przeciśnięcia przez praskę na sam koniec duszenia sosu;
– anchois kroimy na 2/3 części;
– oliwki kroimy w drobną kosteczkę;
– usuwamy nasionka z papryki i kroimy w drobną kosteczkę (lub zamiast papryczki do sosu dodajemy szczyptę przyprawy);
– tymianek i rozmaryn drobno szatkujemy.

spaghetti alla puttanesca
2. Na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i dusimy na niej pokrojony czosnek.
3. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy anchois, przyprawy, paprykę, oliwki i kapary. Całość mieszamy.
4. Po chwili dodajemy pomidory i dusimy tyle czasu ile robi się makaron (dla Barilla nr 5 będzie to 8 minut;))
5. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

spaghetti alla puttanesca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *