Makaron w sosie orzechowym z kozim serem i pieczoną papryką

Makaron w sosie orzechowym z kozim serem i pieczoną papryką
Myślę, że nie muszę nic więcej dodawać. Połączenie smaków idealne na jesienną kolację, a do tego te kolory… Omomom <3

Masło orzechowe:
+ zawiera bardzo duże ilości kwasów jedno- i wielonienasyconych,
+ wspomaga odchudzanie (!)
+ zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz E,
+ zawiera lekkostrawne białko roślinne,
+ doskonale smakuje :)

Składniki na 4 porcje:
– 2 duże papryki (czerwona i żółta)
– makaron tagliatelle
– 100 g koziego sera
– 4 duże garści rukoli
– 1 jabłko
– 2 duże łyżki masła orzechowego
– ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
– ¼ szklanki wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka imbiru
– sezam do posypania (jeśli macie pod ręką)

1. Piekarnik nagrzewamy do 230°C.
2. Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z ziaren. Układamy na blaszce skórką do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut (skóra powinna zrobić się czarna).
3. Wstawiamy wodę na makaron.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo. Dzielimy na 4 części i kroimy na plasterki. Wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą. Dusimy tak długo, aż jabłko będzie miękkie (ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając. W rozdrabniaczu miksujemy wszystkie składniki na sos: masło orzechowe, sos sojowy, wodę, miód, czosnek, imbir, podsmażone jabłko i oliwę z oliwek. Powstanie nam gładki sos.
5. Wyjmujemy upieczoną paprykę i jeszcze gorącą obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki.
6. Makaron mieszamy z przygotowanym sosem.
7. Na talerzu układamy garść rukoli. Następnie nakładamy makaron z sosem, paprykę i kozi ser. Możemy na końcu posypać całość rukolą i sezamem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *