Makaron z brokułami, rukolą i parmezanem

makaron z brokułami, rukolą i parmezanem.
Już na samą myśl o zbliżającym się obżarstwie mój żołądek woła o coś lżejszego;) Podczas świątecznej bieganiny czasu brak, więc obiad musi być szybki. Zapraszam Was na lekki makaron z brokułami, rukolą i parmezanem. Dopiszcie te składniki do swojej świątecznej listy zakupów:) A kto się nie skusi przed świętami, na pewno w niedzielę po świętach Wasze żołądki podziękują Wam za to pyszne danie:)

Przy okazji chciałam polecić Wam bardzo fajny magazyn kulinarny PYSZNE, w którym znalazłam to danie. Obiecuję, że po świętach przygotuję jego szerszą recenzję, a teraz biegnę dalej ku świętom ;)

magazyn_pyszne

Składniki:
4 garści makaronu (ja użyłam dużych muszli, ale sprawdzą się tutaj również kokardki, tagliatelle…)
125 g rukoli
500 g brokułu
5 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
parmezan

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy różyczki brokułu. Smażymy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień, lekko solimy brokuł i przykrywamy patelnię, aby warzywa lekko zmiękły. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy brokuł jest już al dente.
4. W międzyczasie czosnek rozgniatamy na desce do krojenia, a następnie kroimy w cienkie paseczki i dalej w drobną kosteczkę.
5. Papryczki chilli oczyszczamy z ziaren (zostawiamy kilka ziarenek, aby dodać ostrości) i kroimy.
6. Gdy brokuł jest już gotowy, dodajemy pokrojony czosnek, papryczki i kilka ziarenek chilli. Mieszamy.
7. Myjemy rukolę i dodajemy do warzyw, gdy makaron jest już gotowy. Całość mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilkę dusimy, aby rukola straciła na objętości.
8. Do warzyw dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *