Makaron z dynią i cukinią

makaron z dynią, cukinią, rukolą i parmezanem
Dziękuję Bartek za tę inspirację:) Dynia z makaronem w wersji na ostro, a już niedługo w postaci pysznej rozgrzewającej zupy! Dajcie się skusić!

Składniki dla dwóch osób:
1 mała cukinia lub połowa dużej
kawałek dyni proporcjonalny do ilości cukinii
150 ml bulionu warzywnego
Sól, szczypta chilli, świeży rozmaryn
1/3 szklanki białego wina
1 mała cebula
5 ząbków czosnku
garść rukoli
starty parmezan
4 garści makaronu (najlepiej tagliatelle, ja niestety z braku laku użyłam innego)
1 łyżka masła
oliwa z oliwek

makaron z dynią i cukinią

1. Dynię i cukinię kroimy na dosyć spore kawałki.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, solimy i dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
3. 3 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
4. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Dodajemy czosnek i cebulę. Dusimy, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy na bok.
5. Przygotowujemy bulion warzywny.
6. Do cukinii i dyni dodajemy kilka gałązek rozmarynu, uduszoną cebulę i czosnek, rozgniecione przez praskę pozostałe dwa ząbki czosnku i bulion warzywny. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
7. Podlewamy warzywa winem, dodajemy szczyptę chilli i redukujemy sos przez ok. 5 minut. Doprawiamy ewentualnie solą.
8. Gotujemy makaron.
9. Gotowy makaron łączymy z sosem i odstawiamy na 5 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z rukolą i parmezanem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *