Makaron z krewetkami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Dawno, dawno temu w Lublinie miałam przyjemność skosztować makaronu z krewetkami i cukinią. Wiele razy wspominałam jak bardzo zaskoczyło mnie to połączenie, ale nie było okazji, aby odtworzyć przepis w domu. Szczególnie, że sos był na tyle nietypowy, iż zupełnie nie miałam pomysłu, z czego mógł się składać.

Postanowiłam jednak rozwinąć trochę wyobraźnię i stworzyć własny przepis na krewetki z cukinią. M. kręcił nosem, że to będzie niesmaczne, bo zupełnie do siebie nie pasuje. Co się wydarzyło, gdy skosztował mojego autorskiego przepisu? Szczena w dół Panowie i Panie! Jadł, aż się uszy trzęsły! Postanowiłam zatem podzielić się z Wami tym przepisem:) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje!

Składniki (na 2-3 osoby):
– 200-250 g krewetek
– 250 g pomidorków koktajlowych
– pół cukinii
– kilka ząbków czosnku (w zależności od gustu )
– oliwa z oliwek
– sok z ½ – ¾ cytryny (w zależności od gustu i wielkości cytryny) + niewielka ilość do wody na krewetki
– łyżka masła
– szczypta przyprawy Aglio-Olio Peperoncino i soli
– 200-300 g makaronu Spaghetti
– starty parmezan

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
2. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dusimy na oliwie.
3. W międzyczasie nastawiamy wodę na krewetki z dodatkiem soku z cytryny (odrobina, aby zabić mulisty zapach i posmak owoców morza). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy krewetki i gotujemy ok. 2 minuty. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy.
4. Równocześnie nastawiamy wodę na makaron.
5. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do oliwy, gdy czosnek już się zeszkli. Lekko solimy i dusimy z czosnkiem. Gdy cukinia się poddusi możemy przenieść ją na 1 część patelni, zwiększyć ogień i ustawić patelnię tak, aby cukinia się lekko zarumieniła, a czosnek pozostał szklisty. Gdy cukinia się lekko zarumieni ponownie zmniejszamy ogień.
6. Do sosu dodajemy krewetki, dolewamy oliwy z oliwek (tak, aby powstał sosik), kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawą Aglio Olio Peperoncino. Całość mieszamy.
7. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sosu.
8. Gdy skórka z pomidorków zacznie odchodzić do sosu dodajemy masło. Zdejmujemy sos z ognia i przenosimy do garnka z odcedzonym makaronem. Mieszamy.
9. Podajemy ze startym parmezanem… i oczywiście lampką białego wina ;)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *