Maślane ciastka z czekoladą

Kochani dzisiaj przygotowałam dla Was przepis od mojej babci. Maślane ciasteczka z dziurką z polewą z gorzkiem czekolady.

Składniki:

ciasto:
0,5 kg mąki
30 dkg masła (prosto z lodówki)
3 żółtka
1/2 – 3/4 szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubimy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

gruby cukier rafinada
1 białko

polewa:
1 tabliczka gorzej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

  1. Na stolnicy łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie w mące robimy wgłębienie i kładziemy w nim masło, które następnie siekamy nożem na kawałki. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy wszystko razem aż ciasto będzie się odklejać od ręki.
  2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Następnie dzielimy ciasto na 3-4 kawałki i rozwałkowujemy po kolei każdą część.
  4. Szklanką wykrajamy okrągłe ciasteczka i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W połowie ciasteczek robimy pośrodku niewielką dziurkę (np. korkiem niekapkiem z butelki z wodą dla dzieci – patent babci ;))
  5. Ciasteczka z dziurką smarujemy białkiem i posypujemy cukrem rafinadą.
  6. Ciastka pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem. Przygotowaną gorącą polewą smarujemy ciasteczkowe spody i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Odstawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *