Muffinki bez glutenu

muffinki bez glutenu 2
Witajcie po Świętach:) Nie wiem jak Wy, ale ja planuję przez najbliższy miesiąc ograniczyć w swoim jadłospisie to i owo, więc będę Was raczyć zdrowymi przepisami :) Uwielbiam postanowienia noworoczne i od dziś wprowadzam je w życie pełną parą! Punkt numer 1: zdrowe jedzenie i regularne posiłki. Zatem czas start!

Na dziś przygotowałam babeczki na bazie banana i masła orzechowego. Kto się skusi? Idealna słodycz do południowej kawy.

Składniki (na 12 małych babeczek):
1 banan
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki miodu
½ szklanki masła orzechowego
½ szklanki kropelek czekoladowych

1. Do siekacza/blendera wkładamy kolejno:
• pokrojonego na kawałki banana,
• sodę oczyszczoną,
• szczyptę soli,
• cukier waniliowy
• jajko
• miód
• masło orzechowe
2. Całość miksujemy/blendujemy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Następnie z kropelek czekoladowych odkładamy 3 łyżki (do posypania), a resztę wrzucamy do naszej masy i mieszamy całość łyżką.

muffinki bez glutenu
4. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
5. Do 12 foremek na muffinki rozlewamy po równo naszą masę, a na samym końcu posypujemy babeczki odłożonymi kropelkami czekoladowymi.

muffinki bez glutenu
6. Przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
7. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, aby temperatura powoli spadała. Po 5 minutach wyjmujemy babeczki z piekarnika. Gdy babeczki ostygną w temperaturze pokojowej przenosimy je na balkon lub wkładamy do lodówki, aby całkowicie ostygły. A na końcu próbujemy! Prawda, że przepyszne? :)))

muffinki bez glutenu 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *