Mule w białym winie

mule w białym winie

Gdy byliśmy z M. na Chorwacji po raz pierwszy w życiu przyrządziliśmy mule. W Orebic w każdej knajpce muszle były standardową przystawką, a na targu można je było kupić w cenie 15 kun (8,25 zł) za kilogram. Minusem przyrządzania muli było ich żmudne czyszczenie. Zajęło nam to około godzinę…
Robiąc zakupy w almie, „pod sushi”, spostrzegłam „świeże” mule w dziale rybnym. Pomyślałam, że zrobię niespodziankę M. i przygotuję je na kolację. Koszt 1 kg to 24 zł. Mule były dosyć małe, także był to opłacalny zakup (choć następnym razem wybiorę się po nie do makro).

Kilka zasad przygotowywania muli:
1. Mule, które przyrządzamy muszą być żywe. Jak rozpoznać żywe mule? Po pierwsze każda zamknięta mula jest żywa. Jeśli jednak kupione przez Was mule są otwarte nie oznacza to, że wszystkie są martwe. Wyczytałam, że najprostszym sposobem, aby zamknąć żywe mule jest umieszczenie ich w zimnej wodzie. Ja dodałam nawet lód. Niestety w moim przypadku ¾ muli się nie zamknęło. Byłam już przekonana, że kupiłam martwe mule. Do zalewy dodałam jedynie tych kilkanaście sztuk, które się zamknęły, a pozostałe przeniosłam do reklamówki. Dałam im jednak jeszcze jedną szansę i umieściłam reklamówkę w zamrażarce. Poczekałam ok. 10-15 minut i okazało się, że większość muli się zamknęła! Wyrzuciłam jedynie kilka sztuk.
2. Mule musimy dobrze wyczyścić. Jeśli mają jakieś narośla lub mocne zabrudzenia usuwamy je ostrą gąbeczką do mycia naczyń. Muszę Wam jednak powiedzieć, że mule, które kupiłam były wyjątkowo czyste i tylko kila sztuk wymagała dokładnego czyszczenia.
3. Zamknięte mule należy zważyć w dłoni i te, które są znacznie cięższe od pozostałych trzeba wyrzucić. Mogą one zawierać np. piach i gdy otworzą się pod wpływem ciepła podczas przyrządzania możemy mieć niemały kłopot.

Czas na przepis ;)

Składniki:
1 kg muli
2 małe lub 1 duża cebula
Kilka ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
200-250 ml wytrawnego białego wina (ja dodałam francuskie sauvignon)

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Podgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy cebulę.
3. Całość dusimy.
4. Obieramy czosnek.
5. Gdy cebula się udusi dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i całość zalewamy białym winem.
6. Redukujemy wino aż zalewa będzie miała kolor mętno-słomkowy.
7. Dodajemy zamknięte mule i mieszamy z zalewą. Przykrywamy i dusimy.
8. Gdy mule się otworzą mieszamy całość jeszcze raz i dusimy około 7-10 minut.

mule w białym winie

Do muli polecam przyrządzić prostą sałatkę składającą się ze szpinaku, pomidorów, pomidorów suszonych i czarnych oliwek. Całość zalewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, bazylię i odrobinę soli.

mule w białym winie

Oczywiście nie może również zabraknąć grzanek. Świetnie sprawdzi się bagietka albo bułka wrocławska okropiona oliwą i natarta czosnkiem. „Chlebki” pieczemy dosłownie kilka minut w piekarniku nastawionym na 180-200°C, aby tylko lekko się przyrumieniły, a w środku pozostały miękkie. Chlebek pysznie smakuje po zamoczeniu w zalewie z muli.
Życzę Wam smacznego!

mule w białym winie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *