Na dobry początek dnia – sok z buraków, marchwi i jabłka

DSC_0528

Pomysł na ten sok zaczerpnęłam z wegańskiej knajpki. Smak surowych buraków nigdy nie kojarzył mi się dobrze. Nie przeszłoby mi nawet przez myśl picie soku z czystych buraków, mimo ich wielu właściwości prozdrowotnych. Jednak w takiej postaci jest on przepyszny, a dzięki dodatkowi marchwi i jabłka zyskuje na swoich wartościach odżywczych.

Na własnej skórze przetestowałam jak codzienne regularne picie takiego soku o poranku wpływa na mój organizm. Po pierwsze z każdym dniem miałam coraz więcej energii i siły. Wyniki badań krwi poprawiły się niewiarygodnie i moja anemia odeszła w zapomnienie. Poprawił się również mój metabolizm, wzmocniły włosy, a cera była bardziej promienna.

Skąd się biorą te cenne właściwości?

Otóż buraki zawierają bardzo duże ilości błonnika, dzięki czemu regulują przemianę materii i przyspieszają trawienie. Swoje właściwości krwiotwórcze zawdzięczają dużej zawartości żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B i witaminie C. Wszystkie wymienione składniki są niezbędne w procesach krwiotworzenia. (Warto pamiętać, że nie tylko niedobór żelaza może być przyczyną anemii. Może ona wynikać z braku w diecie pozostałych składników krwiotrówczych.) Buraki są znane również ze swoich właściwości “odkwaszających” organizm, dlatego też bardzo często podawane są jako dodatek do mięs. Dzięki temu regulują równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niestety, ale w naszej diecie bardzo często królują potrawy silnie zakwaszające organizm. Objawia się to nie tylko zgagą, ale również uczuciem ciężkości, brakiem energii, przemęczeniem i ogólnym złym samopoczuciem. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to właśnie brak produktów zasadowych w naszej diecie może wpływać na taki stan. Ale wracając do buraków.. Mają one również właściwości detoksykacyjne i oczyszczające organizm. Buraki z powodzeniem stosuje się również u osób z nowotworami. Jednak nie ustalono jednoznacznie w badaniach jakie składniki zawarte w burakach wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Warto podkreślić jednak, że najbardziej wartościowy jest świeży sok z buraków. Tylko wtedy nasz organizm otrzymuje 100% wartości odżywczych zawartych w tym warzywie. Każda obróbka termiczna może powodować utratę cennych witamin i mikroelementów.

Untitled-1

Nie zapominajmy jednak o cudownych właściwościach soku z marchwi i jabłka. Każda dziewczyna wie jak picie soku z marchewki wpływa na jej skórę – staje się ona gładsza i poprawia się jej kolor. Wszystko to dzięki zawartości pomarańczowego barwnika: beta-karotenu. Marchew jest również bogata w witaminę A. Wystarczy jedna marchewka dziennie, aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na ten składnik. A do czego niezbędna jest witamina A? Przede wszystkim potrzebujemy jej do prawidłowego widzenia. Ale jest ona również konieczna do utrzymania dobrego stanu naszej skóry i włosów. Jej niedobór może powodować nawet trądzik pospolity! Natomiast jabłka, dzięki zawartości pektyn, pomagają oczyścić nasz organizm i mają właściwości odkwaszające. Owoce te działają również moczopędnie i pomagają zmniejszyć obrzęk nóg.

A jak przyrządzić taki sok?

Wystarczy jeden duży burak albo dwa mniejsze, 2 marchewki, połówka jabłka i sprawna sokowirówka.* Z takiej ilości powinna wyjść 1 szklanka soku. Jednak ogromny wpływ na zawartość soku w owocach i jego smak ma pora roku. Najlepszy sok z buraków wychodzi wiosną, latem i wczesną jesienią. Zimą buraki mają często ziemisty zapach i nie smakują zbyt dobrze. Warto zatem wykorzystać czas, kiedy pojawiają się pierwsze warzywa i owoce, gdyż wtedy smakują one najlepiej.

DSC_0518

Początkowo wyciskanie soku zdaje się zajmować bardzo dużo czasu. Jednak tak naprawdę wystarczy wstać 10 minut wcześniej, aby przyrządzić sok i umyć sokowirówkę. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać! Polecam, bo naprawdę warto:) Dla zdrowia i dla urody:)

+ Do gotowego soku warto wycisnąć sok z grubego plastra cytryny. Poprawia to nie tylko smak soku, ale również przedłuża jego trwałość. Taki sok możemy trzymać w lodówce nawet do 24h mając pewność, że nie straci on swoich właściwości.

DSC_0540
*Jeśli będziecie używać sokowirówki z plastiku to wyciskajcie sok w kolejności: buraki, marchew i na końcu jabłka. Dzięki temu będziecie dłużej mogli się cieszyć ładnym kolorem Waszej sokowirówki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *