Naleśniki z mąki kukurydzianej

naleśniki z mąki kukurydzianej

Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej niczym nie różni się od przepisu na tradycyjne naleśniki. Jedynie oprócz mąki pszennej dodajemy mąkę kukurydzianą. Przepis podaję oczywiście z myślą o alergikach, ponieważ naleśniki nie zawierają w sobie glutenu. Ponadto naleśniki kukurydziane mogą jeść osoby z nietolerancją histaminy:) Idealne dodatki do naleśników dla osób na diecie antyhistaminowej to masło orzechowe, dżem morelowy, dżem wiśniowy oraz biały ser ze śmietaną i cukrem waniliowym:) PYCHA! Polecam serdecznie:)

Składniki:
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 150 ml wody
– szczypta soli
– olej do smażenia

Mąkę, mleko i jajko ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy wodę i łyżką mieszamy całość, aby rozrzedzić ciasto. Na patelni rozsmarowujemy małą ilość oleju i smażymy pierwszego naleśnika. Nie wiem czy to kwestia patelni, ale kolejne naleśniki usmażyłam już bez oleju:)

Z takiej ilości składników wyszło mi 5 naleśników, ale były bardzo sycące. Tradycyjnych naleśników jestem w stanie zjeść dwa razy więcej niż tych z mąki kukurydzianej. Zatem jeśli wyjdzie ich Wam bardzo mało nie dorabiajcie kolejnych, lecz najpierw spróbujcie podołać chociaż dwóm :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *