Omlet z mlekiem kokosowym

omlet z mlekiem kokosowym
Niby prosty, ale mistrz ten kto umie nieskazitelnie przerzucić na talerz! :D

Omlet to idealny sposób na szybkie uzupełnienie białka dla tych, co rzadko bądź wcale nie sięgają po mięso. Moje ambitne plany treningowe zaskoczyły mocno moją dietę, w której przeważały węgle – jadłam, jadłam, jadłam i ciągle byłam głodna. Omlet okazał się idealnym prostym rozwiązaniem, aby zaspokoić potrzeby organizmu na białko. Aby trochę urozmaicić smak dodałam do niego mleko kokosowe! Niebo w gębie :D Polecam z białym serem i dżemem truskawkowym! Pychota :)

Ps: mleko kokosowe ma bardzo delikatny posmak kokosa, więc żeby go nie zdusić polecam smażyć omlet na oleju kokosowym, który nie wpłynie na jego smak :)

Składniki:
2 jajka
2 czubate łyżki mleka kokosowego
szczypta soli
olej kokosowy

1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Następnie dodajemy do piany żółtka i delikatnie mieszamy trzepaczką.
4. Dodajemy dwie czubate łyżki mleka kokosowego i ponownie delikatnie mieszamy.

omlet z mlekiem kokosowym
5. Na małej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i przenosimy omlet. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie zwiększamy delikatnie ogień, aby się delikatnie podpiekł.
6. I teraz najtrudniejsze: zgrabnie zsuwamy omlet na talerz ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *