Paszteciki z pieczarkami i serkiem capreggio

paszteciki z pieczarkami i capreggio
Paszteciki dostałam od przyjaciółki do barszczyku świątecznego. Niestety zostały zjedzone zanim barszczyk zdążył się podgrzać ;) Nadzienie z pieczarek doprawione chilli idealnie komponuje się z delikatnym serkiem capreggio. Przekonali się o tym moi goście w Sylwestra. Paszteciki zniknęły w oka mgnieniu! I to jest chyba najlepsza recenzja ;)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
500 g pieczarek
1 duża marchewka
100 g sera capreggio
oliwa z oliwek
szczypta chilli, sól, pieprz

1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej marchewkę.
3. Obieramy pieczarki i również kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
4. Gdy pieczarki się uduszą i puszczą wodę, zdejmujemy pokrywkę i redukujemy maksymalnie powstały sos. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku.
5. Serek capreggio kroimy w kostkę (o boku ok. 1 cm)
6. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
7. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na środku prostokąta nakładamy jedną kostkę serka i masę pieczarkową. Zamykamy dociskając brzegi (tak jak pierogi). Następnie widelcem odciskamy na 3 złączonych brzegach wzorek. Nadziane kieszonki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Nasze kieszonki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 min. Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto się lekko zarumieni.

Ps: Jeśli planujecie przygotować je jako przekąskę na imprezę, od razu zróbcie podwójną ilość! :D Wiem z doświadczenia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *