Pasztet z kaszy jaglanej

pasztet z kaszy jaglanej

Poniżej znajdziecie przepis na pasztet z kaszy jaglanej. Ta kompozycja składników idealnie zaspokoiła potrzeby mojego podniebienia. Jednak tak naprawdę możecie do niego dodać inne składniki: dynię, cukinię, ciecierzycę, soczewicę, pomidory, jarmuż, szpinak, oliwki… Na co tylko macie ochotę:) Ja na pewno będę jeszcze eksperymentować i modyfikować skład tego „jaglanego pasztetu”. I chętnie się z Wami podzielę przepisami na udanej eksperymenty! Tymczasem… smacznego :)

pasztet z kaszy jaglanej

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
pół czerwonej papryki
500 g pieczarek
1 cebula
10 suszonych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
3 jajka
czarny pieprz
sól
oliwa z oliwek
chilli
czarnuszka

1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. W międzyczasie kroimy paprykę w drobną kostkę i dusimy na oliwie z oliwek z odrobiną soli.
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonej papryki. Solimy całość, mieszamy i dusimy.
4. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy pieprzem i szczyptą chilli.
5. Dusimy całość pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy wodę. Gdy woda wyparuje , warzywa podsmażamy na niewielkim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
6. Ostudzoną kaszę przenosimy do dużej miski.
7. Kroimy w kostkę suszone pomidory i dodajemy do kaszy.
8. Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do kaszy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przestudzone warzywa i ponownie mieszamy.
9. Próbujemy wyrobioną masę i ewentualnie doprawiamy. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
10. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
11. Foremkę 20 x 20 x 5 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy naszą masę i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *