Pierniczki

pierniczki

Lepiej późno niż wcale;) Przepis pierniczkowy wraz z życzeniami spokojnych, rodzinnych Świąt!

Składniki:
– czubata łyżka przyprawy korzennej
– 10 łyżek miodu wielokwiatowego
– 3 łyżki miodu spadziowego
– 8 łyżek cukru pudru
– 1 jajko
– 45 dkg mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– mąka do posypania stolnicy
– papier do pieczenia

1. Miód, przyprawę korzenną i cukier puder mieszamy w głębokiej misce, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
2. Następnie dodajemy jajko i ponownie całość dokładnie mieszamy.
3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i następnie dodajemy po łyżce do naszej masy miodowej cały czas mieszając trzepaczką.
4. Na końcu zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
5. Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Warto podsypać również mąkę pod wałek.
6. Wycinamy foremką ciastka i układamy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.

01

pierniki
7. Nastawiamy piekarnik na 190°C i pieczemy ok. 10 minut (aż ciasto się zarumieni). Czas pieczenia jest zależny od grubości pierniczków.

pierniki

Jeśli Wasze pierniczki mają zawisnąć na choince to pamiętajcie o wykonaniu dziurki. Świetnie nadaje się do tego słomka:)

Pozdrawiam i życzę wszystkim słodkich Świąt!

pierniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *