Pilaw

pilaw

Gdy pierwszy raz przygotowywałam pilaw, nasunęło mi się skojarzenie z włoską pizzą. Tradycyjnie, pizza jest potrawą przygotowywaną z „resztek” czyli na ciasto wrzucamy wszystko to, co zostało nam w lodówce z całego tygodnia. Identycznie traktuję pilaw. Jest to dla mnie połączenie kaszy (idealnie pasuje pęczak lub kasza jęczmienna/jaglana) lub ryżu z dowolnymi warzywami. Można również dodać grzyby, kawałki ryb, owoce morza lub mięso. Ja należę do tych unikających mięsa, więc mój pilaw jest typowo warzywny. Ale przedstawię Wam również wersję obiadu z pilawem dla mięsożernych.

Składniki:*
oliwa z oliwek
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 duża marchewka
1 mała cukinia (lub kawałek dużej cukinii)
1 mały bakłażan (lub kawałek dużego bakłażana)
2 garści pomidorków koktajlowych
przyprawy: sól, słodka papryka, curry i kurkuma do smaku
1 szklanka kaszy pęczak

*ilość składników może się różnić – wedle upodobań. Ja w zasadzie wszystkiego dodawałam na oko i wybrałam te warzywa, które akurat miałam pod ręką, i które zostały w lodówce po „wczorajszym” obiedzie.

1. Kaszę płuczemy do momentu, aż woda będzie klarowna. Następnie przenosimy kaszę do rondelka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy szczyptę soli, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy kaszę. Gdy kasza przyjmie praktycznie całą wodę (jest lekko wilgotna lub na dnie jest jeszcze odrobina wody) zdejmujemy rondelek z ognia, owijamy suchą ścierką i chowamy „pod pierzynę”, aby kasza nam doszła.
2. Kroimy cebulę w dosyć sporą kostkę, marchewkę i czosnek w plasterki.
3. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej, głębokiej patelni. Przenosimy pokrojoną cebulę, marchew i czosnek na patelnię i dusimy na małym ogniu. Możemy podsypać lekko solą i przykryć patelnię.
4. Bakłażana kroimy na grube plastry i solimy z dwóch stron. Odkładamy na ok. 20 minut, aby z bakłażana uciekł gorzki sok.
5. Cukinię kroimy na grube plastry, a każdy plaster dzielimy na 4 części (tak jak tort ;))
6. Gdy bakłażan wypuści soki odsączamy każdy plaster w ręcznik papierowy, a następnie kroimy w grubą kostkę.
7. Przenosimy pokrojoną cukinię i bakłażana na patelnię. Lekko solimy całość, mieszamy i przykrywamy.
8. Co jakiś czas mieszamy całość i dolewamy oliwę w razie potrzeby. Ma ona później razem z przyprawami stanowić „sos” do całej potrawy, więc nie może być jej za mało.
9. Gdy wszystkie warzywa się podduszą i będą miękkie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i doprawiamy całość wedle uznania słodką papryką, curry i kurkumą oraz solą.
10. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez chwilę.
11. Następnie przenosimy kaszę do warzyw, całość mieszamy i wykładamy na talerze.

pilaw

Wersja dla mięsożerców:

Składniki:
500 gramów piersi z kurczaka
150 ml soku pomidorowego
przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne (szczypta), słodka papryka, kurkuma.
oliwa z oliwek
2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)

1. Kroimy kurczaka w duże kawałki, posypujemy go mieszanką przypraw (najwięcej dodajemy słodkiej papryki, reszta przypraw wedle gustu i smaku) i odstawiamy na 10 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
3. Smażymy kurczaka na dużym ogniu przez kilka minut. Powinien się lekko zezłocić.
4. Jeżeli jest zbyt dużo oliwy z oliwek to ją odlewamy, a następnie dodajemy sok pomidorowy.
5. Dusimy całość pod przykryciem ok. 7 minut.
6. Opcjonalnie, na samym końcu, przed podaniem, dodajemy dwie łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy całość.

 pilaw z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *