Placuszki wege z dynią, papryką i porem

placuszki z dynią, papryką i porem
Dziś kolejny przepis, który przygotowałam na potrzeby mojej diety antyhistaminowej. Placuszki to bardzo fajne danie do pracy. Pysznie smakują również na zimno, więc sprawdzą się jako przekąska pomiędzy treningami.

Składniki:
1 torebka ryżu białego
2 jajka
3 łyżki mąki orkiszowej
szklanka pokrojonej w kostkę dyni
1 por
½ – 1 papryka
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
szczypta chilli
sól
olej rzepakowy/kokosowy
oliwa z oliwek

1. Ryż biały gotujemy ze szczyptą soli wg przepisu na opakowaniu.
2. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy przez ok. 5 minut na oliwie z oliwek ze szczyptą soli.
3. Do papryki dodajemy pokrojoną dynię. Doprawiamy drugą szczyptą soli i całość mieszamy. Dusimy ok. 10 minut.
4. Białą część pora kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Ponownie mieszamy. Dusimy, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie.

placuszki wege z dynią, papryką i porem
5. Odstawiamy ryż i warzywa do przestygnięcia (do temperatury pokojowej).
6. Następnie łączymy ryż z warzywami. Doprawiamy curry, kurkumą i chilli oraz dodajemy jajka. Całość dokładnie mieszamy.
7. Następnie dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy.
8. Z przygotowanej masy smażymy placuszki na oleju rzepakowym bądź kokosowym (będą delikatniejsze i mniej ociekające tłuszczem :))

placuszki wege z dynią, papryką i porem2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *