Pomidorowa z pieczonymi kluskami z mozzarellą

zupa pomidorowa z pieczonymi kluskami z mozzarellą
Oj ten przepis już długo czeka na swój wpis. Przepyszna i oryginalna pomidorowa na ostro z własnoręcznie robionymi kluseczkami z mozzarellą. Przepis wychwyciłam w magazynie Pyszne. Serdecznie Was zapraszam!

Składniki (na 4 porcje):
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnk
oliwa z oliwek
2 puszki pomidorów w kawałkach
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka białego cukru
kilka gałązek oregano
250 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
duża garść startej mozzarelli
szczypta chilli i sól do smaku

1. Przygotowujemy bulion warzywny.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
3. W garnku na zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dusimy tak długo, aż cebula będzie szklista.
5. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy kolejne 5 min. Następnie wlewamy bulion i doprawiamy zupę chilli, cukrem, solą oraz oregano. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na małym ogniu do momentu przygotowania klusek.
6. Przygotowujemy ciasto na kluski: mąkę mieszamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto odrywa się od ręki dodajemy do niego mozzarellę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej okrągłe kluseczki uformowane z 1 łyżki ciasta (ja przygotowywałam kluski z większej ilości ciasta, ale uważam, że były zbyt duże :)).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *