Powrót do Włoch…

bruschetta

Co prawda w tym roku wakacje spędziłam w Chorwacji, ale szczyptę Włoch zachowałam w swojej kuchni. Dziś chciałabym Wam zrobić „smaka” na włoską bruschettę. Podstawowa wersja bruschetty to posmarowana oliwą i natarta wyciśniętym czosnkiem kromka zapieczona w piekarniku. Co ciekawe, ta prosta przekąska doczekała się nawet swojego święta: 2 lutego rok do roku w Spello (Umbria).

Składniki:
– 2 małe ciabatty
– oliwa z oliwek
– czosnek (wg uznania – ja dodałam 1 duży ząbek)
– 1 mała mozarella
– kilka pomidorów suszonych
– pomidorki koktajlowe (250 g)
– przyprawy: sól, oregano, bazylia

Bruschetta:
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
2. Ciabatty kroimy na pół i układamy na dużej blaszce.
3. Dużą łyżką kropimy pieczywo oliwą z oliwek.

bruschetta
4. Przeciskamy czosnek przez praskę i nacieramy nim pieczywo.
5. Kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki i rozkładamy na pieczywo.

bruschetta
6. Kroimy mozarellę na plasterki i rozkładamy na pieczywo.
7. Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy bruschettę, gdy pieczywo lekko się zarumieni, a mozarella lekko się roztopi.

Do bruschetty polecam również prostą sałatkę z pomidorów. Możemy do niej dodać drobno posiekaną cebulę. Jednak jest ona wtedy znacznie cięższa.

Sałatka z pomidorów:
1. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół i polewamy oliwą.
2. Doprawiamy solą, oregano i bazylią.

bruschetta z pomidorami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *