Prosty i szybki makaron

makaron z sosem pomidorowym, roszponką i parmezanem

Świat pędzi i niestety coraz częściej sięgamy po niezdrowe zapychacze w ciągu dnia tłumacząc się, że nie ma czasu zajrzeć do kuchni i upichcić sobie obiadku do pracy. Nic bardziej mylnego! Od dziś zaczynam serię postów z prostymi przepisami obiadów do pracy.
Na dziś szybki makaron z sosem pomidorowym, roszponką i parmezanem!

Składniki:
– 200 g spaghetti
– 2- 3 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– przecier pomidorowy (ok. 400 g)
– przyprawy: sól, oregano, bazylia
– 2 garści roszponki
– starty parmezan i garść startej mozarelli

1. Nastawiamy wodę na makaron i w trakcie przygotowywania sosu gotujemy spaghetti.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przecier pomidorowy.
3. Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu i mieszamy.
4. Dodajemy oregano, bazylię i doprawiamy solą do smaku. Mieszamy i dusimy aż makaron będzie gotowy. Na samym końcu do sosu dodajemy mozarellę, czekamy chwilę aż się rozpuści i mieszamy sos. Odcedzony makaron łączymy z sosem.

Podajemy z roszponką i startym parmezanem! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *