Przepis na biały ser (twaróg)

ser biały twaróg
W życiu bym nie przypuszczała, że będę robiła swój własny twaróg. Po pierwsze – w życiu by mi to do głowy nie przyszło, po drugie – zawsze wydawało mi się, że tego typu domowe produkty to zawracanie głowy, bo człowiek się tylko narobi, a po trzecie – sądziłam, że to na pewno bardzo skomplikowane. Nic bardziej złudnego. Myślę, że śmiało można stwierdzić, iż ser biały robi się praktycznie sam:) Jednak, aby w ogóle się do tego zabrać, potrzebna Wam będzie kuchenka gazowa (nie wyobrażam sobie jak można zrobić ser na innej, ale jeśli się da to będę wdzięczna za sprostowanie;)), fajerka do pieca lub inny przedmiot, który możemy podłożyć pod garnek, aby stworzyć barierę między garnkiem, a palnikiem, a także worek do odsączenia twarogu. Poniżej krótka instrukcja w wykonaniu M. jak taki worek sobie samemu uszyć:) Jeden dłuższy bok ułatwia wiązanie worka już na samym końcu robienia twarogu. Natomiast idealny materiał na worek to pielucha tetrowa, ponieważ jest dobrze przepuszczalna dla serwatki, dzięki czemu nie będziemy musieli „modlić się” pół dnia nad kapiącym serem;)

twaróg ser biały worek

Podstawowe wyposażenie już znacie, zatem najwyższa pora na przepis:)

Składniki:
2 jogurty greckie 400 g
1 litr maślanki
0,75 litra mleka UHT 3,2%
sok z połowy cytryny

1. Na palniku kładziemy fajerkę i garnek. Nastawiamy najmniejszy ogień. Do garnka wlewamy jogurty i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie dodajemy maślankę i ponownie dokładnie mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy mleko i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i znów dokładnie mieszamy. Zostawiamy nasz „ser” na najmniejszym gazie na około godzinę.
2. Po godzinie czasu masa serowa powinna oddzielić się od serwatki (coś a la warstwa gęstego kefiru pływająca po wodzie). To jest ten moment kiedy zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
3. Gdy garnek jest już letni, chochlą przekładamy zawartość garnka do naszego worka.
Tę czynność najlepiej wykonać nad zlewem lub w wannie, gdyż serwatka będzie się mocno wylewała z worka. Następnie zawieszamy worek nad miską i czekamy kolejną godzinę aż praktycznie cała serwatka nam ścieknie (będzie już bardzo powoli kapać). Ja zawiesiłam ser na suszarce do ubrań.
4. Następnie zawiązujemy worek bardzo blisko masy serowej. W zlewie kładziemy deskę do krojenia, na desce zawinięty w worek ser, na serze kolejną deskę i na końcu garnek z wodą (ok. 1 – 1,5 litra). Ja zostawiam ser na noc i rano wkładam już na talerzu do lodówki, aby stężał. Wystarczy ok. 30 minut – 1 godzina w lodówce i ser można wyjąć delikatnie z worka i podać do stołu:)

ser biały twaróg

Z takiej ilości składników wychodzi ok. 500 g białego sera :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *