Reniferki nadciągają!

maślane reniferki
Na świątecznym stole nie może zabraknąć maślanych ciasteczek. Oczywiście w iście świątecznej odsłonie. Jeśli spóźniliście się z pierniczkami i boicie się, że nie zmiękną do świąt, maślane reniferki będą idealną alternatywą:) Szybkie, proste i przepyszne!

Składniki:
300 g mąki pszennej (szklanka to ok. 170 g)
1 jajko
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g margaryny do pieczenia
mleczna czekolada
czerwone M&Msy
czerwony lukier w pisaku

1. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy.
3. Na końcu dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki i wkładamy zawinięte w folię do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
4. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
5. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm, podsypując je mąką z obu stron.
6. Wykrajamy w cieście kółka za pomocą szklanki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 min.
7. Gdy ciasteczka wystygną dekorujemy je za pomocą mlecznej czekolady i M&Msów:
• Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej
• Aby narysować rogi i oczy użyłam tubki po pisaku z lukrem. Odcięłam u góry tubkę i napełniłam rozpuszczoną czekoladą. Rożki można również namalować pędzelkiem.
• M&Msy przyklejałam czerwonym lukrem

maślane reniferki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *