Risotto z pieczarkami i brokułem

risotto z pieczarkami i szpinakiem
Przygotowując czarny makaron z pieczarkami i szpinakiem zostało mi trochę składników w lodówce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu. Jednak, aby nie było zbyt nudno, tym razem postawiłam na risotto i zamieniłam szpinak na brokuł. Reszta składników bez zmian.

Było to moje pierwsze podejście do risotto. Dlaczego? Ponieważ kiedyś, gdzieś wyczytałam, że to strasznie trudne uzyskać odpowiednią twardość ryżu, aby był miękki, ale sypki. I wiecie co? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne! Mało tego, risotto jest bardzo szybką potrawą. Nic dziwnego, że zadomowiła się we włoskiej kuchni, która słynie ze swojej prostoty.

Składniki:
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa z oliwek
250 g pieczarek
250 g brokułu
sól i pieprz
1 l bulionu warzywnego
ok. 75 ml kremówki
1 łyżka mąki orkiszowej
½ szklanki białego ryżu długoziarnistego (bądź specjalnego ryżu Arborio do risotto)

1. Przygotowujemy bulion warzywny.
2. Czosnek obieramy i rozgniatamy trzonkiem noża, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
4. W rondelku szklimy cebulę oraz czosnek na oliwie z oliwek.
5. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pieczarki. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy i przez ok. 5 min dusimy pod przykryciem.
6. Do rondelka dodajemy ryż i zalewamy go 2 chochlami gorącego bulionu. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Gdy tylko ryż wchłonie cały bulion dodajemy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i ponownie przykrywamy. Czynność powtarzamy. Ryż powinien się dusić ok. 20 minut.
7. Brokuł myjemy i dzielimy na małe różyczki.
8. Do pieczarek dodajemy różyczki brokułu. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę, redukujemy wodę i chwilę podsmażamy.
9. Do zarumienionych pieczarek i brokułu dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę zesmażamy.
10. Do pieczarek i brokułu dodajemy 2 chochle bulionu i kremówkę. Mieszamy wszystko razem i zagotowujemy.
11. Gdy ryż zwiększy swoją objętość ok. 3-krotnie (mniej więcej po 15 minutach) i jest już al dente, przenosimy pieczarki i brokuł wraz z sosem do rondelka z ryżem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przykrywamy na ok. 5 minut. Po tym czasie ryż powinien być już miękki. Jeśli wciąż jest twardy, dodajemy kolejną chochlę bulionu, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu.

risotto z pieczarkami i brokułem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *