Rożki z marmoladą z przepisu babci

rożki z marmoladą
Smak dzieciństwa! Najgorsze w rożkach jest to, że nie można przestać :D Przepis oryginalny, prosto od babci! Smacznego:)

Składniki:
1 kg mąki pszennej
7 dkg drożdży
2,5 kostki masła 82%
śmietana 18% (ewentualnie)
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 białko
cukier kryształ do posypania rożków
marmolada owocowa

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy składniki: drożdże, masło, jajko, sól i cukier.
2. Siekamy wszystko razem nożem, aż zaczną robić się grudki.
3. Następnie zlepiamy ciasto w zwartą masę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy po trochu śmietanę i zagniatamy dalej. Wkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Odcinamy 1/6 ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość mniejszą niż 0,5 cm.
5. Wycinamy kwadraty o boku 6 – 7 cm. Nakładamy niewielką ilość marmolady blisko rogu, od którego będziemy zwijać ciasto lub po środku. Następnie zwijamy ciasto od rogu z marmoladą i wyginamy w rożek.
6. Rożki smarujemy białkiem po wierzchu i maczamy w cukrze kryształ.
7. Odcinamy kolejny kawałek ciasta i powtarzamy czynności w punktach 4 – 6.
8. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
9. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, na którym układamy rogaliki w odstępach ok. 1,5 cm, aby rożki miały miejsce na wyrośnięcie.
10. Pieczemy rożki ok. 20 minut. Obserwujemy, kiedy rożki zaczną się lekko rumienić. Od tego czasu trzymamy je jeszcze w piekarniku ok. 5 minut i wyjmujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *